Kuća Mili

  • Projekat: Kuća Mili
  • Lokacija: Visoko, BiH
  • Program: stambeni objekat
  • Godina: 2021
  • Status: izgrađeno
  • Klijent: privatni
  • Veličina: M 600 m2

Kuća Mili , nalazi se u visočkom naselju-selu Arnautovići. Nekadašnji naziv za mjesto Arnautovići su Mile. Mile su jedno od kraljevskih stolnih mjesta srednjovjekovne bosanske države i mjesto krunidbene crkva kralja Trvrtka I .

Stambeni objekat nalazi se uz obalu rijeke Bosne, na izuzetno historijski interesantnoj lokaciji i kontekstu (sam objekat je pozicioniran izvan zona zaštite). Objekat je koncipiran oko središnjeg vrta i tipologijski je objekat L forme, sastavljen iz dva dijela. U prvom dijelu se nalazi dio za porodicu (dnevni boravak, trpezarija, kuhinja i dječije sobe), a u drugom djelu je prostor za druženje i goste (soba za goste, prostor bazena, vinoteka).

Prostor dnevnog boravka proteže se kroz dvije etaže spajajući galerijski prostor sa prostorima kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka. Dnevni boravak se pomoću velikih staklenih portal i vizuelno i prostorno nastavlja na terasu ispred objekta i otvara prema internom vrtu. Dnevni boravak je ujedno i centralni prostor objekta, sa akcentom na kamenom obloženi kamin. Krovna kosina povezuje sprat objekta sa prizemnim volumenom, dajući karakterističnu formu objektu. Vizura iz objekta je prema brdu Visočica, gdje se nalaze ostaci srednjovjekovnog bosanskog dvorca.
Objekat preuzima tlocrti nepravilni L oblik, gdje je centralni dio objekta vrt. Gotovo sve prostorije su orjentirane prema njemu. Pomoću velikih kliznih otvora, omogućen je produžetak unutarnjih prostorija u vrt, i stvaranje mikrolokacija, između otvorenog i zatvorenog prostora.

Volumen objekta sastoji se iz baze u nivou prizemlja i kosih ploha u dijelu gdje je to funkcionalno bilo neophodno (prostor bazena i galerijski dio sa dvije dječije sobe). Krovne plohe u široj slici naselja asociraju na povezivanje više manjih objekata-krovova , tipičnih za okruženje (tradicionalnih seoskih kuća), te se svojom visinom ne istiće. Nastojeći ostati u aktivnom dijalogu sa lokalnom arhitekturom i načinom građenja, što je se i djelom kroz materijalizaciju objekta prezentira (bijeli volumeni, kameni postament i drvena nadstrešnica).Objekat je povučen na kraj parcele, odmaknut od lokalne saobraćajnice, a ispred objekta nalazi se vodnjak. Kroz zeleni pojas dolazi se do centralnog vrta i stambenog objekta.